Julbak inspiration by Hannah

När jag bakar har jag väldigt svårt för att hålla mig till recepten. Jag byter ut och ändrar om och bakverket blir oftast inte alls i närheten av originalet. Detta har inte bara resulterat till succé, utan även total katastrof, haha:))
Men att misslyckas innebär ett steg närmare större kunskap. Ja och några tårskvättar hit och dit, lyckats med två stycken extrema bak misslyckanden under graviditeten och ja det är ju allmänt känt att man som gravid är en riktig lipsill.. Så ni kan bara tänka er. Men nog om detta! Här kommer lite goda julbaks recept som jag vill dela med mig av!

Recepten är tagna från Recept.nu, men är omgjorda väldigt mycket av mig. Ja till det bättre om jag får säga det själv!

Rocky road

400 g Marabou mjölkchoklad
200 g mörk choklad (jag använder faktiskt vanlig blockchoklad)
2 påsar Dumle
2 nävar mini marshmallows (alt klipp vanliga marshmallows till önskad storlek.) Blir dock mycket bättre med mini.)
2 dl salta jordnötter
2 dl pistagenötter
 
..blir såå mycket godare än originalet!!
 
Ta en långpanna eller annan passande form (helst ska den inte vara så stor som långpanna) och lägg smörpapper på. Strö ut marshmallows och samtliga nötter i önskad mängd i formen. Lägg även ut dumlen, jag brukar dela dumlen på hälften så blir det lite mindre bitar. Smält all choklad i mikron (håll koll så den inte är inne för länge!!) alt i vattenbad på spisen. Häll över den i formen och låt stelna. Ät och njut!!


Ischoklad på Hannah´s vis
 
Jag gillar inte egentligen ischoklad, men om man mixtrar lite och ändrar om i receptet så finner man ny kärlek till chokladen:)) Detta blir ca 70-80 stycken.
 
200 g Marabou mjölkchoklad
200 g mörk blockchoklad
100 g kokosfett
nougat (antingen vanlig, eller sådan med nötter i... vet inte vad den hette, hittade den på Maxi bland bak artiklarna)
ca 2 tsk finrivet apelsinskal (ev. mindre eller mer, smaka av chokladen när du rör ner skalet)
 
Smält kokosfettet i en kastrull. Finhacka all choklad och tillsätt sedan i kastrullen med det smälta kokosfettet. Rör tills allt blivit smält.
Skär nougaten i små bitar som passar in i formarna. I hälften av ischokladformarna lägger du sedan ner nougat och därefter häller över den smälta chokladen. I chokladen som blir över rör du sedan ner det rivna apelsinskalet. Häll sedan ner i formar. Låt stelna och njut sedan av smaskig choklad!!


Juligt goda julbullar

50 gram jäst för söta degar
5 dl mjölk (ska allra helst vara standard, 3 %)
150 gram smör
500 gram vanilj Kesella (två burkar. Man kan göra med en burk, men jag föredrar extra mycket för saftigheten)
2 dl strösocker
2 gram Saffran (om man inte vill ha för mycket saffransmak så räcker det med 1 gram. Men jag älskar när det smakar massa saffran!!)
1 tsk salt
16 dl vetemjöl, ev. lite mer
300 gram vitchoklad
ca 200 gram mandelmassa (ev. mer eller mindre beroendes på egen smak)
russin
1-2 ägg för pensling
pärlsocker

Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader, fingervarmt (för ovana bagare: Låt smöret smälta i kastrullen innan du häller i mjölken). Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan (Tänk på att mjölkblandningen inte får vara varmare än 37 grader!). Blanda ner kesella, saffran, socker, salt och 100 gram riven vitchoklad. Tillsätt nästan allt mjölet, lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Lägg sedan en duk över bunken med degen i och låt jäsa i minst 60 min i rumstemperatur på en dragfri plats.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela sedan upp degen i 2-4 delar. Kavla ut var och en degbit för sig (som du kavlar ut vilken bulldeg som helst). Bred på ett lager med smör och strö sedan över riven vitchoklad, riven mandelmassa och russin. Hur mycket av varje är beroendes på hur sött och smakrikt man vill ha det. Hemma hos oss är vi riktiga gottegrisar så jag strör på massor av varje! Rulla sedan ihop och skär bullarna i den tjocklek ni önskar (ca 2.5 cm). Lägg på smord plåt (eller bakplåtspapper) och låt jäsa under duk i 45 min till.

Pensla bullarna med vispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 5-8 min, beroendes på storlek. Håll koll på dem så de inte bränns! Låt sedan svalna och njuuuuut av underbart smaskiga bullar!!


(Originalrecepten är: Leilas rocky road och Annas saftiga lussebullar)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0