Övning ger färdighet.

Jag bakar på här hemma i köket för fullt. Två steg fram ett steg bak... Tänk att det kan vara så roligt att få använda sin kreativa sida:))) Jag har under några veckor nu bakat till Gengåvans lilla fik och detta ger mig massa övning inför framtida planer. Min passion är Macarons, som bara blir bättre och bättre och cup cakes som går åt samma håll:)) Cake pops har jag hunnit baka till både dop, studentfest och även gengåvan. Dom gör succé överallt. Man bara älskar dom, helt enkelt. Nu har jag fått förfrågan om att hjälpa till med dessertbordet till ett dop till, och det känns sååååå himla roligt!!

Imorgon är det midsommar och den ska firas med de som jag älskar allra mest! God mat ska njutas av och även dessert, men! Den ska min älskade mamma göra och det ser jag verkligen fram emot att få njuta av:)))

GLAD MIDSOMMAR TILL ER ALLA KÄRA!! ♥


Dagens bakning av gräddbakelser till Gengåvan


Choklad cupcakes med smak av apelsin samt hasselnötsfrosting


Vanilj & vit choklad cupcakes fyllda med jordgubbsmousse


Sega maränger med mörk choklad


Ljuvliga cake pops med vit choklad och med mjölkchoklad


Rosa vanilj macarons med vit chokladfyllning (se så fina dom blivit:)


Choklad macarons med choklad & hasselnötsfyllning

Några av mina bakverk.. Som sagt, sakta men säkert blir det bättre och bättre.. :)

Har ni frågor eller önskemål maila mig på hannah@chokladskafferiet.se

Ett litet tips till bröllop eller barnkalas

När min syster och hennes man gifte sig i höstas fick jag äran att ordna med en godisbuffé. Deras färgtema var svart, vit & rosa. Och stilen på uppdukningen skulle vara i vintagestil. Med silverfat och olika glaskupor och glasskålar på fot. Det var ett jätte roligt uppdrag och jag skulle mer än gärna göra det åt fler bröllop! Tyvärr har jag bara en bild från när jag provdukade det hemma, men bilden visar hur det såg ut på bröllopet. Jag loooovar att detta var väldigt uppskattat bland gästerna, så det är ett tips jag vill ge er som planerar bröllop. Och behövs hjälpen så finns jag till ert förfogande.



Ett annat litet tips är att ha en liten godisbuffé alt godis kiosk på barnens kalas. Med låtsaspengar då förståss! Jag gjorde det till min dotters kalas och barnen tyckte det var jätte mysigt och roligt!!



Go ahead and get inspired!

Oemotståndlig Ananaspaj

Om det är något jag verkligen ÄLSKAR så är det Ananaspaj. Passar perfekt till söndags fikat eller på kalas. Här har ni mitt favorit recept på en helt underbar Ananaspaj!



Ananaspaj

Sätt ugnen på 200 grader.

150 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Fyllning
2 dl crème fraiche
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 mogen färsk ananas (det går jätte bra med 1 medelstor burk ananas oxå!! Men sänk sockret till 1.5 dl då istället) 

Gör så här..
Smält smöret. Blanda det tillsammans med vetemjöl, socker och bakpulver i en skål. Tryck sedan ut degen i en pajform och ställ in i kylen.
Skär ananasen i små bitar alt om du har ananas på burk; låt ananasen rinna av ordentligt i ett durkslag.
Rör ihop crème fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Blanda sist i ananasen.
Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugn ca 12-20 minuter (beroendes på om formen är liten och hög eller låg och stor).
Med något längre tid i ugnen blir den mer "fast" i konsistensen. Jag föredrar att låta den vara inne så kort tid som möjligt, då blir den krämig och super saftig!

Kanterna blir verkligen frasiga, precis som drömmar (kakan). Ni måste verkligen prova att baka denna super lätta och goda paj, jag lovar att den kommer uppskattas när ni bjuder på den:)))

Jag hjälper dig gärna om du vill.. :)

I förmiddags var andra bakningen till Gengåvan, känns så roligt att baka och sälja (pengarna går till välgörenhet måste påpekas:)). Jag hade kvar två lager tårtbotten så det blev en 6-bitars rainbow cake med blåbär och hallonsylt samt marängfrosting. 30 min efter öppning var den slut! Så tills på torsdag bakar jag flera sådana! Jag bakade även vanilj cupcakes, båda med cream cheese frosting. Den ena satsen fick hallon i sig och den andra mörk choklad bitar. Sedan plockade jag fram redan färdiga Macarons (rosa och lila) ur frysen och fyllde med fräsch vit choklad smörkräm. Ska bli jätte spännande att se sedan i eftermiddag hur mycket som gått åt och vad som varit mest populärt:)

Har tyvärr inga bilder från dagens bakning, men ska fota på torsdag förmiddag (det jag bakar då).

Jag visade er ju Cake popsen som vi bjöd på, på Vildas dop. Och som sagt dom var verkligen succé!! Huuuur roligt som helst!! Så nu i veckan ska jag hjälpa en väninna att baka 200 st till hennes lillebrors studentfest. Och nästa vecka ska jag hjälpa en annan väninna att baka Cake pops och rosa Macarons till hennes dotters dop.
Jag blir så himla glad när jag får förfrågan om jag kan hjälpa till att baka till olika "event och kalas".

Så om du/ni önskar min hjälp i bakning till dop, kalas, fest, bröllop ja vad som helst så hör av dig. Så planerar vi önskemål över en stor kopp kaffe. Tårtor, Macarons, Cupcakes, & Cake pops. Eller om du har annat önskemål. Jag provbakar gärna provsmak. Det finns så mycket gott och det är inte alltid man känner att man har tiden inför t.ex. ett stort kalas när massa annat att stå i, så tveka inte att höra av dig!



Pink Rainbow cake

Till farfars kalas i lördags var det jag som fick äran att ordna mat och tårta. Eftersom vi skulle lägga mycket av dagen på att hjälpa farfar och farmor med trädgårds arbete och att rensa ur förrådet så fick det bli snabb och enkel men ändå klassisk god mat. Min egna variant av Potatisgratäng, somrig sallad med gul melon och pumpakärnor & färdig grillad kyckling (köpt färdig). Till kaffet bjöd jag på Pink rainbow cake och den blev mycket uppskattad! Såå himla roligt!!





Det är fem lager med sockerkaksbotten som färgas stegvis i olika rosa nyanser. En riktig Rainbow cake görs oftast med olika färger, men jag valde att hålla mig till en färg. Min inpiration kom från en helt underbar blogg som heter Call me cupcake. Hon är otroligt duktig på tårtor, macarons, cupcakes m.m. och hon har blivit min lärarinna och inspirations källa. Frostingen på tårtan var helt oemotståndligt god och passar till vilka tårtor eller bakeverk som helst. En blandning mellan marshmallows och maräng i smaken:)

Tårtbotten (receptet räcker till 5 st bottnar)

6 ägg
6 dl socker
2 dl kokande vatten
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
några droppar pressad citron
karamellfärg

Sätt ugnen på 175 grader.
Använd en 2-liters sockerkaksform och bröa eller sockra den.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen växelvis i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott. Måtta upp smeten (exempelvis väg den) så det blir lika mycket till varje gräddning. Häll i första delen av smeten i formen och grädda ca 30 min. Häll några droppar karamellfärg i smeten. Sedan häller du lite av den i en form och grädda 30 min. Fortsätt så här så blir det olika nyanser på botnnarna!:)


Ett tips! Blå och röd karamellfärg bli lila om man önskar en lila tårta!:))

Vit fluffig frosting med marängsmak

5 stora äggvitor
200 gram socker
1-2 tsk vaniljsocker

Häll sockret och äggvitorna i en värmetålig skål och ställ ner i vattenbad. Vattnet ska sjuda. Vispa hela tiden med handvisp tills smeten blivit ca 65 grader. Tag bort från vattenbadet och vispa med elvisp tills smeten kallnat och blivit fluffig (toppig som marängsmet). Detta kan ta upp till 10 min. Smeten räcker gott och väl till en normalstor tårta.

Jag använde sedan 1 lager med lyx vaniljkräm (marsan blandat med vispad grädde och ev 1 tsk vaniljsocker) och 4 lager med ekologisk vildhallonsylt. Självklart kan man använda frostingen som fyllning oxå (jag tog lite frosting på översta lagret).

Här kommer även mitt egna lilla recept på potatisgratäng...

Smakrik potatisgratäng på Hannah´s vis

ca 7-8 personer

8-9 normal stora bakpotatisar
1 purjolök
2 små röda lökar
1 liter grädde
Några klickar creme fraice
Lite sweetchili (efter egen smak)
Några klickar smör (margarin går oxå bra)
Salt
Peppar
Chilisalt (kan varmt rekomendera Jamie Olivers kryddor)
Eventuellt lite riven ost

Skala och skiva bakpotatisen, i lagom tjocka skivor. Hacka purjolöken och röd lökarna. Sedan lägger du ett lager med potatisskivor, purjolök och röd lök. Strö över ett lager salt, peppar och klicka löite smör. Sedan häller du en del av grädden över. Om igen, på med ett lager potatis, purjolök och rödlök. Krydda med salt, peppar och chilisaltet. Klicka ut lite creme fraice och häll över lite sweet chili. På med lite mer grädde. Sedan upprepar du samma igen fast utan sweet chilin och cremefraicen. Upprepa samma som första lagret. Önskar du lite gratinerad ost på överta lagret så kan strö över det över gratänger när det är ca 15-20 min kvar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 200 grader i ungefär 1 timma. Känn på gratängen med sticka. Ska gratängen stå en stund innan den serveras så tänk på att den efterkokar även utanför ugnen.


Älskade lilla docka



Hittade några gamla bilder från julen 2002 på min stora prinsessa när hon var dryga 8 månader.. Man kan helt klart se likheter mellan mina döttrar.



Ett suddigt kort men jag måste visa det, för det är precis samma minspel som Vilda gör!




Älskar mina underbara döttrar över allt på denna jord. Stolt och lyckligast i hela världen.

RSS 2.0