Pink Rainbow cake

Till farfars kalas i lördags var det jag som fick äran att ordna mat och tårta. Eftersom vi skulle lägga mycket av dagen på att hjälpa farfar och farmor med trädgårds arbete och att rensa ur förrådet så fick det bli snabb och enkel men ändå klassisk god mat. Min egna variant av Potatisgratäng, somrig sallad med gul melon och pumpakärnor & färdig grillad kyckling (köpt färdig). Till kaffet bjöd jag på Pink rainbow cake och den blev mycket uppskattad! Såå himla roligt!!





Det är fem lager med sockerkaksbotten som färgas stegvis i olika rosa nyanser. En riktig Rainbow cake görs oftast med olika färger, men jag valde att hålla mig till en färg. Min inpiration kom från en helt underbar blogg som heter Call me cupcake. Hon är otroligt duktig på tårtor, macarons, cupcakes m.m. och hon har blivit min lärarinna och inspirations källa. Frostingen på tårtan var helt oemotståndligt god och passar till vilka tårtor eller bakeverk som helst. En blandning mellan marshmallows och maräng i smaken:)

Tårtbotten (receptet räcker till 5 st bottnar)

6 ägg
6 dl socker
2 dl kokande vatten
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
några droppar pressad citron
karamellfärg

Sätt ugnen på 175 grader.
Använd en 2-liters sockerkaksform och bröa eller sockra den.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen växelvis i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott. Måtta upp smeten (exempelvis väg den) så det blir lika mycket till varje gräddning. Häll i första delen av smeten i formen och grädda ca 30 min. Häll några droppar karamellfärg i smeten. Sedan häller du lite av den i en form och grädda 30 min. Fortsätt så här så blir det olika nyanser på botnnarna!:)


Ett tips! Blå och röd karamellfärg bli lila om man önskar en lila tårta!:))

Vit fluffig frosting med marängsmak

5 stora äggvitor
200 gram socker
1-2 tsk vaniljsocker

Häll sockret och äggvitorna i en värmetålig skål och ställ ner i vattenbad. Vattnet ska sjuda. Vispa hela tiden med handvisp tills smeten blivit ca 65 grader. Tag bort från vattenbadet och vispa med elvisp tills smeten kallnat och blivit fluffig (toppig som marängsmet). Detta kan ta upp till 10 min. Smeten räcker gott och väl till en normalstor tårta.

Jag använde sedan 1 lager med lyx vaniljkräm (marsan blandat med vispad grädde och ev 1 tsk vaniljsocker) och 4 lager med ekologisk vildhallonsylt. Självklart kan man använda frostingen som fyllning oxå (jag tog lite frosting på översta lagret).

Här kommer även mitt egna lilla recept på potatisgratäng...

Smakrik potatisgratäng på Hannah´s vis

ca 7-8 personer

8-9 normal stora bakpotatisar
1 purjolök
2 små röda lökar
1 liter grädde
Några klickar creme fraice
Lite sweetchili (efter egen smak)
Några klickar smör (margarin går oxå bra)
Salt
Peppar
Chilisalt (kan varmt rekomendera Jamie Olivers kryddor)
Eventuellt lite riven ost

Skala och skiva bakpotatisen, i lagom tjocka skivor. Hacka purjolöken och röd lökarna. Sedan lägger du ett lager med potatisskivor, purjolök och röd lök. Strö över ett lager salt, peppar och klicka löite smör. Sedan häller du en del av grädden över. Om igen, på med ett lager potatis, purjolök och rödlök. Krydda med salt, peppar och chilisaltet. Klicka ut lite creme fraice och häll över lite sweet chili. På med lite mer grädde. Sedan upprepar du samma igen fast utan sweet chilin och cremefraicen. Upprepa samma som första lagret. Önskar du lite gratinerad ost på överta lagret så kan strö över det över gratänger när det är ca 15-20 min kvar. Grädda i nedre delen av ugnen ca 200 grader i ungefär 1 timma. Känn på gratängen med sticka. Ska gratängen stå en stund innan den serveras så tänk på att den efterkokar även utanför ugnen.


Kommentarer
Postat av: Petra-Lantlig Charm

Å den ser såå god ut! Synd vi missade det :-(



Du är såå duktig kära lillasyster!!



Puss



2011-06-07 @ 14:52:48
URL: http://lantligcharm.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0