Recept på Macarons

Jag fick en förfrågan på Instagram om att lägga upp recept på hur man bakar macarons. Det är lite trixigt och lite beroendes på bl.a. kvaliteten på äggvitan så kan dom vara svåra att få till. Jag har slängt många plåtar med macarons innan jag hittade olika metoder och knep som räddade min bakning. Detta vill jag gärna dela med mig av så att även ni ska kunna få njuta av hemmagjorda ljuvliga macarons! Det gäller att ha lite is i magen och gott om tid på sig, för det är inga kakor man slänger ihop i ett nafs. Färgar man smeten får man dessutom söta små färgglada kakor. Jag färgar alltid mina vaniljmacarons ljusrosa och har därför med det i receptet. Detta är något ni kan välja själva om ni vill göra eller inte.

Det roliga med macarons är att man kan baka dom i så många olika smaker; vanilj, choklad, lakrits, pistage, tuttifrutti, viol, hallon, blåbär m.m. Och fyllningen finns det oändligt många olika varianter av!! Två av mina favoriter är Tuttifruttimacarons och pistagemacarons!


Vaniljmacarons
Ca 35 stycken

100 gram skållad och mald mandel (• jag använder mandelmjöl istället dels för att slippa förarbete och dels för att det blir mycket bättre med det•)
110 gram äggvita (ca 3 ägg, om dom är små ta istället 4 ägg) som stått framme ett dygn i rumstemperatur täckt med plastfolie
4-5 matskedar socker
200 gram florsocker
2-3 teskedar vaniljsocker (som smaksättning)
Ev röd karamellfärg om så önskas (ta några droppar. I ugnen blir nyanser ljusare än smeten så gör smeten lite mer rosa än du vill att kakorna ska vara)

Gör så här...

1. Finmal mandeln i mixer eller mandelkvarn, sila bort de större bitarna så att det blir som ett "mjöl". Blanda ihop med florsockret.

2. Ta en skål och vispa upp äggvitorna. Börja på lägsta hastighet och höj i lagom tempo. När äggvitorna börjar skumma ska du tillsätta en matsked socker åt gången. Vispa på hög hastighet till det blivit maräng som är tjock och glansig. Ett tips! Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen rinner ur. Då är den färdig.

3. Blanda ner mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och hellen inte för lös. Det är svårt att veta i början när man bakar macarons vad som är lagom. Testa gärna att klicka ut lite på bakplåtspapper, rinner den ut är den för lös och blir den toppig är den för hård. Rör då lite till. Är den för lös, tillsätt då lite mer mandelblandning.

4. Smaksätt sedan med vaniljsocker och tillsätt även färg om så önskas.

5. Fyll en spritspåse med smet och använd rund tyll. Spritsa sedan ut små runda klickar på bakplåtspapper. Det ska bli ca 70 st. Sedan ska kakorna vila på plåtarna i ca 1 timma. Det ska bildas ett "skinn" på kakorna, detta kommer sedan skydda dem i ugnen så de inte spricker utan blir hela och fina:)

6. Grädda mitt i ugnen, 150 grader i 10 min. Även här är det olika beroendes på hur bra ugnen är. Håll koll! Ibland kan det behövas 11 min. Dom ska absolut inte få en gyllenbrun färg! Låt svalna!

Nu till fyllning:) Jag har valt att dela med mig av en underbart god fyllning som smakar marshmallows och även en lika god vit choklad ganache! Testa och se vilken som blir din favorit.

Vit choklad ganache frosting
(passar lika bra som frosting till cupcakes)

200 gram vit choklad
3 dl grädde

1. Värm upp grädden i kastrull men låt den ej koka upp!

2. Hacka chokladen fint och rör ner i den heta grädden. Rör tills chokladen helt smält. Låt kallna.

3. Ställ sedan in i kylen och låt vila i minst 6 timmar (över en natt. Jag har provat att vispa den tidigare men det går inte). Vispa sedan upp den så den blir som "grädde".

4. Klicka ut på hälften av kakorna och lägg sedan resten på som lock. Macaronsen är kylvara och blir bara godare om de får vila i kyl några timmar innan servering.

Swiss meringue buttercream

2 stora äggvitor
100 gram socker
130 gram rumstempererat smör (gärna Bregott eller annat som har lite selta i sig)

Tips! Vill man ha apelsin smak eller citron & lime smak t.ex. så tillsätter man rivet skal från en frukt. En halv av varje om man tar citron o lime. Det går även att tillsätta 1 tesked vaniljsocker som smaksättning.

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet ska sjuda, inte koka.

2. Vispa sedan konstant upp tills äggvitan blivit 65 grader, ta bort från kastrullen.

3. Vispa upp äggvitan med elvisp tills marängen kallnat, det kan ta upp till 10 min.

4. Tillsätt sedan smöret, en klick åt gången och vispa 3-4 min. Tills marängen blivit helt slät.

5. Klicka ut på hälften av kakorna och sätt på resten som lock. Klara!


Den sista kan låta klurig men den är sååå god så ni måste testa den!! Den fungerar även UTMÄRKT som frosting till tårtor och cupcakes!


Jag har så många recept på otroligt goda bakverk som jag vill dela med mig av. Om det finns intresse från er sida?


Kära läsare, tack!!

Jag får ofta höra från er läsare, och det värmer så mycket att ni gillar det jag skriver!!:) Positiv, ärlig, öppen, varmhjärtad och ironisk är en del av min blogg och jag varvar djupa tankar kring livet, svåra frågor ingen vågar prata om, tragedier i livet med mode, skönhet och allmänt härligt och roligt i min vardag! Och att skriva är något jag älskar! Och ännu mer att nå ut till er alla kära läsare..<3

Så kraaaam och tack för allt fint jag får höra!!


Home interior.

Lite små detaljer från mitt hem som för tillfället är under konstruktion. Tavlor och tavellister ska upp och en och en annan detalj ska ändras eller tilläggas. Annars så ser det numer ut som ett hem. Ett mycket tjejigt sådant. Fullt av romantik, orkidéer, spets, vitt, gammalt chabby chic som möter lite nyare ljusa former och givetvis även nya moderna delar. Robusta möbler, stilrena möbler, enkelt och en smula mörkgrått. Lingerie lådor, Elle tidningar på hög, torkade rosor och high heels på rad.

Vårat lilla hem på endast 70 kvm möter modernt, klassiskt och lantligt på en och samma gång!! Jag älskar inredning och får aldrig nog.

 


Love my Ib Laursen!!!

För en tid sedan började jag samla på porslin från Ib Laursen. Men la det snabbt på hyllan pga att det inte funnits pengar helt enkelt. Men nu när jag sänkt min hyra och börjat jobba så kan jag äntligen ta tag i det igen:)) Nu har jag 20 delar och DESTO fler ska det bli:))
Det finns i många helt underbara färger och utföranden. Lite likt på Matheus serien. Jag kommer har vitt, beige och ljusrosa. Blomsterhallen här i Skövde bl.a. säljer Ib Laursen och jag varmt rekomendera er att kika in där och titta på den danska härliga porslin designen!!


In a new beginning

Sitter i min nya mysiga soffa och lyssnar på Röysopp samtidigt som jag facebookar, bloggar och drunknar i underbar rea-shopping!! Min fiiiina älskade efterlängtade Hugo Boss kappa som jag dreglat länge efter är äntligen nedsatt! Så jag är nöjd! Jag har helt lagt att pyssla hemma på hyllan ikväll efter att jag nattat mina små prinsessor. Att lata sig på soffan med datorn kändes mer bekvämt:)

Vi har flyttat nu flickorna och jag och trivs såååå himla bra! Lägeneheten är 20 kvm mindre än förra men desto finare! Jag tror nog detta är det mysigaste och finaste hem jag haft hittills. Jag älskar att inreda och greja hemma. Så med ny säng, soffa, soffbord, tv och möbler till barnrummet så känns det som en riktigt härlig nystart! Nu letar jag bara köksbord och stolar.. Matplatsen ger mig plats för ett relativt stort bord med 6 stolar, så det har jag tänkt satsa på. Hittat ett underbart bord i valnöt med kraftiga ben och 6 vita moderna stolar med stålben och fårskinns dynor till! Kostar skjorta för min plånbok just nu.... Men!!

Jag får helt enkelt be snällt om fler timmar på jobbet så jag kan få in lite extrapengar att lägga på min inredning. Attans vad kul det är!! Var inne på Edvins och Sparsmakat idag och fångade massa inspiration... Gammalt, nytt, trä, stål, modernt, konst, enkelt, stilrent, maffigt, romantiskt... Jag ÄLSKART!!!!
Fotovägg ska upp oxå på en liten vägg i vardagsrummet.. Jag håller på att välja ut bilder.. Det kommer ta tid.. Men det kommer bli fint:)

Imorgon är jag ledig och massor ska göras!
Sov så gott i natt alla fina kära..♥

RSS 2.0