Recept på Macarons

Jag fick en förfrågan på Instagram om att lägga upp recept på hur man bakar macarons. Det är lite trixigt och lite beroendes på bl.a. kvaliteten på äggvitan så kan dom vara svåra att få till. Jag har slängt många plåtar med macarons innan jag hittade olika metoder och knep som räddade min bakning. Detta vill jag gärna dela med mig av så att även ni ska kunna få njuta av hemmagjorda ljuvliga macarons! Det gäller att ha lite is i magen och gott om tid på sig, för det är inga kakor man slänger ihop i ett nafs. Färgar man smeten får man dessutom söta små färgglada kakor. Jag färgar alltid mina vaniljmacarons ljusrosa och har därför med det i receptet. Detta är något ni kan välja själva om ni vill göra eller inte.

Det roliga med macarons är att man kan baka dom i så många olika smaker; vanilj, choklad, lakrits, pistage, tuttifrutti, viol, hallon, blåbär m.m. Och fyllningen finns det oändligt många olika varianter av!! Två av mina favoriter är Tuttifruttimacarons och pistagemacarons!


Vaniljmacarons
Ca 35 stycken

100 gram skållad och mald mandel (• jag använder mandelmjöl istället dels för att slippa förarbete och dels för att det blir mycket bättre med det•)
110 gram äggvita (ca 3 ägg, om dom är små ta istället 4 ägg) som stått framme ett dygn i rumstemperatur täckt med plastfolie
4-5 matskedar socker
200 gram florsocker
2-3 teskedar vaniljsocker (som smaksättning)
Ev röd karamellfärg om så önskas (ta några droppar. I ugnen blir nyanser ljusare än smeten så gör smeten lite mer rosa än du vill att kakorna ska vara)

Gör så här...

1. Finmal mandeln i mixer eller mandelkvarn, sila bort de större bitarna så att det blir som ett "mjöl". Blanda ihop med florsockret.

2. Ta en skål och vispa upp äggvitorna. Börja på lägsta hastighet och höj i lagom tempo. När äggvitorna börjar skumma ska du tillsätta en matsked socker åt gången. Vispa på hög hastighet till det blivit maräng som är tjock och glansig. Ett tips! Du ska kunna vända skålen upp och ner utan att marängen rinner ur. Då är den färdig.

3. Blanda ner mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och hellen inte för lös. Det är svårt att veta i början när man bakar macarons vad som är lagom. Testa gärna att klicka ut lite på bakplåtspapper, rinner den ut är den för lös och blir den toppig är den för hård. Rör då lite till. Är den för lös, tillsätt då lite mer mandelblandning.

4. Smaksätt sedan med vaniljsocker och tillsätt även färg om så önskas.

5. Fyll en spritspåse med smet och använd rund tyll. Spritsa sedan ut små runda klickar på bakplåtspapper. Det ska bli ca 70 st. Sedan ska kakorna vila på plåtarna i ca 1 timma. Det ska bildas ett "skinn" på kakorna, detta kommer sedan skydda dem i ugnen så de inte spricker utan blir hela och fina:)

6. Grädda mitt i ugnen, 150 grader i 10 min. Även här är det olika beroendes på hur bra ugnen är. Håll koll! Ibland kan det behövas 11 min. Dom ska absolut inte få en gyllenbrun färg! Låt svalna!

Nu till fyllning:) Jag har valt att dela med mig av en underbart god fyllning som smakar marshmallows och även en lika god vit choklad ganache! Testa och se vilken som blir din favorit.

Vit choklad ganache frosting
(passar lika bra som frosting till cupcakes)

200 gram vit choklad
3 dl grädde

1. Värm upp grädden i kastrull men låt den ej koka upp!

2. Hacka chokladen fint och rör ner i den heta grädden. Rör tills chokladen helt smält. Låt kallna.

3. Ställ sedan in i kylen och låt vila i minst 6 timmar (över en natt. Jag har provat att vispa den tidigare men det går inte). Vispa sedan upp den så den blir som "grädde".

4. Klicka ut på hälften av kakorna och lägg sedan resten på som lock. Macaronsen är kylvara och blir bara godare om de får vila i kyl några timmar innan servering.

Swiss meringue buttercream

2 stora äggvitor
100 gram socker
130 gram rumstempererat smör (gärna Bregott eller annat som har lite selta i sig)

Tips! Vill man ha apelsin smak eller citron & lime smak t.ex. så tillsätter man rivet skal från en frukt. En halv av varje om man tar citron o lime. Det går även att tillsätta 1 tesked vaniljsocker som smaksättning.

1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ i vattenbad på spisen. Vattnet ska sjuda, inte koka.

2. Vispa sedan konstant upp tills äggvitan blivit 65 grader, ta bort från kastrullen.

3. Vispa upp äggvitan med elvisp tills marängen kallnat, det kan ta upp till 10 min.

4. Tillsätt sedan smöret, en klick åt gången och vispa 3-4 min. Tills marängen blivit helt slät.

5. Klicka ut på hälften av kakorna och sätt på resten som lock. Klara!


Den sista kan låta klurig men den är sååå god så ni måste testa den!! Den fungerar även UTMÄRKT som frosting till tårtor och cupcakes!


Jag har så många recept på otroligt goda bakverk som jag vill dela med mig av. Om det finns intresse från er sida?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0